Agjencia Zhurnal.mk.

Aparatet e dëgjimit ndihmojnë njerëzit të jetojnë më gjatë

Kushdo që ka vështirësi në dëgjim, por nuk përdor aparat dëgjimi, duhet të mendojë përsëri sepse është zbuluar se ndihmon njerëzit të jetojnë më gjatë, sipas Universitetit të Kalifornisë Jugore (USC).

Aparatet e dëgjimit jo vetëm që kompensojnë humbjen e dëgjimit, por ka të ngjarë të shpëtojnë jetë, sipas hulumtimit të kryer nga Keck Medicine nga USC dhe të botuar në revistën  The Lancet Healthy Longevity.

“Ne zbuluam se të rriturit me humbje dëgjimi që përdornin rregullisht aparate dëgjimi kishin një rrezik 24 për qind më të ulët të vdekjes sesa ata që nuk i kishin veshur kurrë ato”, tha Janet Choi, autorja kryesore e studimit.

Duke shpalosur punët e tjera të kohëve të fundit tregojnë se aparatet e dëgjimit jo vetëm që ndihmojnë në uljen e niveleve të depresionit dhe demencës, por gjithashtu rrisin shëndetin mendor dhe njohjen, Choi tha se ato “mund të luajnë një rol mbrojtës në shëndetin e njerëzve dhe të parandalojnë vdekjen e hershme”.

Choi, e cila ka lindur me humbje dëgjimi, por nuk përdori një aparat deri në të 30-at, tha se dëshiron të inkurajojë më shumë njerëz t’i veshin ato – pavarësisht pengesave të tilla si kostoja, stigma dhe vështirësia për të gjetur pajisje që funksionojnë mirë.

Ekipi i USC shqyrtoi të dhënat nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe të Ushqyerjes në SHBA, e cila përfshinte më shumë se 1800 njerëz me humbje dëgjimi.

Të dhënat që mbulojnë periudhën 1999-2012 përfshinin rreth 10 mijë të rritur mbi moshën 20-vjeçare, të cilët përfunduan testet audioologjike për të vlerësuar dëgjimin dhe që plotësuan një pyetësor për përdorimin e aparatit të dëgjimit.

Ekipi i USC tha se gjeti “pothuajse një ndryshim prej 25 për qind në rrezikun e vdekshmërisë midis përdoruesve të rregullt të aparateve të dëgjimit dhe atyre që nuk përdorin kurrë” dhe “asnjë ndryshim në rrezikun e vdekshmërisë midis përdoruesve të parregullt dhe atyre që nuk përdorin kurrë”, duke treguar se vetëm përdorimi i rastësishëm i aparateve të dëgjimit mund të mos jetë e dobishme për sa i përket zgjatjes së jetëgjatësisë.

Related posts

Raporti i Komitetit Evropian kundër Torturës: Në Shutkë, Prilep dhe Shtip janë përmirëuar kushtet, në Idrizovë gjendja alarmante

I Z

Gjërat që duhet t’i keni në mendje kur e zgjidhni karrierën tuaj

D V

Shkencëtarët pranojnë se birrat e forta janë më të shëndetshme për një arsye

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky