Agjencia Zhurnal.mk.

Dreka e Krishtlindjes, ritet tradicionale dhe menuja e tavolinës

Festa e Krishtlindjeve kremtohet historikisht me madhështi dhe besim hyjnor nga të gjithë banorët e Bashkive të Dropullit dhe të Finiqit.

Amvisat e moshuara mundohen të ruajnë me fanatizëm traditën , jo vetëm ritet e kësaj feste, por edhe menunë me gatimet tradicionale. Në Dropull, ka shumë amvise si Vasillo Qirjako, të cilat gatuajnë drekën tradicionale, ashtu siç e kanë trashëguar nga nënat dhe gjyshet e tyre.

Pikërisht në këtë fshat, ruhet me fanatizëm riti i Koftanecit. Kështu e quajnë banorët vendas bimën, e cila ka gjethe me gjëmba. Gjithashtu, ky rit lidhet me më të moshuarin e familjes, gjyshin apo gjyshen dhe zhvillohej për 12 ditë , nga dita e parë pas Krishtlindjeve , 26 Dhjetor, deri më 6 Janar, ditën e Ujit të Bekuar.

Po çfarë përmbante menuja e drekës tradicionale të Krishtlindjeve në Bashkinë e Finiqit? Megjithatë, të gjithë janë të ndërgjegjshëm se duhet akoma më shumë punë  me brezin e ri për kultivimin e traditës.

Related posts

Raporti i Komitetit Evropian kundër Torturës: Në Shutkë, Prilep dhe Shtip janë përmirëuar kushtet, në Idrizovë gjendja alarmante

I Z

Gjërat që duhet t’i keni në mendje kur e zgjidhni karrierën tuaj

D V

Shkencëtarët pranojnë se birrat e forta janë më të shëndetshme për një arsye

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky