Agjencia Zhurnal.mk.

Gjykata kushtetuese duhet të sjellë vendim për “nacionalitetin” në Ligjin për evidencën amë

Shkup, 28 shkurt – Gjykata kushtetuese sot do ta mbajë mbledhjen e tetë në të cilën duhet të shqyrtohen dy nisma për vlerësim të kushtetutshmërisë dhe ligjshmërisë dhe dy propozime për vendim-marrje me draft-vendime. Gjykatësit kushtetuess duhet të sjellin vendim për lëndën në të cilën është kontestuar pjesa e “nacionalitetit” në Ligjin për evidencën amë, kumtoi shërbimi i gjykatës për shtyp.

Për këtë lëndë tashmë është konsumuar disksutimi, dhe është paraparë votimi. Parashtrues i nismës është partia politike E Majta. Është kontestuar neni 4 paragrafi 1 pika 2 në pjesën “nacionaliteti”, neni 11 paragrafi 1 pika 1 në pjeën nacionaliteti” dhe neni 13 paragrafi 1 pika 1 në pjesën “nacionaliteti” në Ligjin për evidencën amë.

Gjykata kusshtetuese më 20 dhjetor 2023, inicoi procedurë për vlerësim të kushtetutshmërisë së dispozitave kontesstuese të Ligjit për evidencën amë sepse në mënyrë të bazuar u paraqit çështja për përputjjen e tyre me Kushtetutën. Sipas Gjykatës, sqarimi për përkatësinë nacionale, nuk është detyrë, por mundësi (e dhënë e padetyruehsme) me çka qytetarët janë të privuar nga e drejta dhe të mos deklarohen për përkatësinë e tyre nacionale, për çka Gjykata shfaqi dyshim për dakordimin e pjesësve të kontestuara të përmbajtura në dispozitat e Ligjit me nenin 8 paragrafi 1 alinea 2 e Kushtetutës për shprehjen e lirë të përkatësisë nacionale ssi vlerë themelore e rendit kuhtetues që e përfshsin e drejta e persosnit për ta hsprehur, por edhe për të mos e shprehur përkatësinë nacionale. Gjithashtu, pjesët e kontestuara të dispozitave të Ligjit për evidencën amë, për deklarimin e qytetarëve për identifikimin personal nacional, pa mundësi për zgjedhjen të deklarohen apo jo, por edhe ta ndryshojnë deklarimin, në mënyrë të pakontestuehsme hyn edhe në sferën e privatësisë njerëzore dhe jetës personale, me çka edhe nga ky aspekt Gjykata shfaqi dyshim për dakordimin e pjesëve të kontetuara të dispozitave ligjore me nenin 25 të Kushtetutës”, ceket në arsyetimin nga Gjykata kushstetuese. 

Related posts

Kompletohen grupet e punës për formimin e Qeverisë, do të takohen ditët e ardhshme

Redaksia

Kërcënime në stil mafioz ndaj kryetares së Gjykatës Kushtetuese: Një Krevat dhe një thikë i futen në garazhën e shhtëpisë

I Z

Intervistë ekskluzive e ish presidentit Ilir Meta: Vullneti i qytetarëve në Shqipëri do të triumfojë siç triumfoi në Maqedoni!

I Z

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky