Agjencia Zhurnal.mk.

Koreja e Jugut kërcënon mjekët në grevë: Arrestime nëse nuk kthehen në punë

Qeveria e Koresë së Jugut po kërcënon të ndërmarrë veprime ligjore kundër mijëra mjekëve të rinj që kanë dalë në grevë dhe t’u heqë licencat mjekësore nëse nuk kthehen në punë të enjten.

Rreth tre të katërtat e mjekëve të rinj të vendit janë larguar nga puna gjatë javës së kaluar, duke shkaktuar ndërprerje dhe vonesa në operacionet në spitalet kryesore të mësimdhënies.

Mjekët praktikantë po protestojnë ndaj planeve të qeverisë për të pranuar në mënyrë drastike më shumë studentë të mjekësisë në universitete çdo vit, për të rritur numrin e mjekëve në sistem.

Koreja e Jugut ka një nga raportet më të ulëta mjek-pacient midis vendeve të zhvilluara dhe me një popullsi që plaket me shpejtësi, qeveria po paralajmëron se do të ketë një mungesë akute brenda një dekade.

Korridoret bosh të Spitalit të Shën Marisë në Seul këtë javë dhanë një paraqitje të shkurtër se si mund të duken ato në të ardhmen.

Ryu Ok Hada, një mjek 25-vjeçar dhe kolegët e tij nuk kanë shkuar në punë në spital për më shumë se një javë.

Sipas tij më shumë mjekë nuk do të rregullojnë çështjet strukturore brenda sistemit të kujdesit shëndetësor, që i lënë ata të mbingarkuar dhe të papaguar.

Megjithëse pagat e mjekëve në Korenë e Jugut janë relativisht të larta, Ryu argumenton se duke pasur parasysh orët e tyre, ai dhe mjekët e tjerë të rinj mund të përfundojnë duke fituar më pak se paga minimale.

Kujdesi shëndetësor në Korenë e Jugut është kryesisht i privatizuar, por i përballueshëm. Çmimet e urgjencës, operacioneve që shpëtojnë jetë dhe kujdesit të specializuar janë vendosur shumë të ulëta, thonë mjekët, ndërsa trajtimet më pak thelbësore, si operacionet estetike, paguajnë shumë. Kjo do të thotë se mjekët po zgjedhin gjithnjë e më shumë të punojnë në fusha më fitimprurëse në qytetet e mëdha, duke i lënë zonat rurale me staf të pamjaftueshëm.

Related posts

Atentat kryeministrit të Sllovakisë, Robert Fico dërgohet i plagosur në spital

Xh M

EEA: Ndryshimet klimatike po shndërrohen gjithnjë e më shumë kërcënim për shëndetin

Xh M

Më 23 maj, OKB-ja voton për rezolutën për Srebrenicën

Xh M

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky