Agjencia Zhurnal.mk.

Kurti në fillimin e punimeve të rrugës nacionale Kijevë-Dollc: Kushtoi rreth 21 milion euro

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka marr pjesë në fillimin e punimeve të projektit “ Zgjerimi i rrugës nacionale N9-Segmenti Kijevë-Dollc”, raporton Ekonomia Online.

Kryeminsitri Kurti ka thënë se ky zgjerim i rrugës do të bëhet në tri llote me gjithsej 10.9 kilometra gjatësi dhe e cila do të kushtoi rreth 21 milion euro.

“Në rrugën nacionale N9 që qonë në Peje dhe e cila po zgjerohet, po inaugurojmë fillimin e punimeve për tri llote, llotin 2, 3 dhe 4 që gjithsej e kanë gjatësinë 10.9 kilometra me një kosto të gjithmbarshme me pak se sa 21 milion euro. Ndërkaq për segmentin tjetër pas këtij Kijev Dollc, vjen Dollc-Ramun i cili do të bëhet hapja e procesit për të në muajin e ardhshëm në muajin maj. Ndërkohë që për llotin e parë organi shqyrtues i prokurimit OSHP-ja e ka rikthyer me vendimin e vet në ritenderim, andaj ajo është spostuar ca në kohë, për llotet 2-3-4 gati 11 km për ma pak se 21 milion euro po i inagurojmë me shumë gëzim të gjithë bashkë sot. Më erdh mirë që u njoftova që do të kemi edhe punëkryes e mbikëqyrës të punëve të kryera”, ka thënë Kurti.

Sa i përket dështimit të disa prej bizneseve që janë duke u prekur nga zgjerimi i kësaj rruge, Kurti tha se bashkë me ministrin e Financave, Hekuran Murati dhe ministren e Ekonomisë Artane Rizvanolli, do të diskutojnë brengat e tyre.

“Nuk kemi pasur diskutime me ta, mirëpo edhe me ministren e ekonomisë edhe me ministrin e financave ne do ta diskutojmë këtë çështje duke i trajtuar kërkesat e tyre. Ne dëshirojmë që t’ ju ndihmojmë edhe qytetarëve edhe bizneseve, nuk dëshirojmë që ta dëmtojmë askënd mirëpo nuk do ta lëmë këtë rrugë pa zgjeruar”, tha Kurti.

Zëvendësministri Hysen Durmishi, tha se zgjerimi i rrugës parashihet që të përfundojë pas 260 ditëve, por sipas tij, duke parë trendin e punimeve, ato mund të përfundojnë pra afatit.

Durmishi sa i përket kundërshtimeve të pronareve të bizneseve, ka thënë se janë takuar disa herë me pronarët e bizneseve dhe se para tyre ka paraqitur arsyet e këtij devijimi.

“Janë tri llote që afati më i gjatë është 260 ditë për llotin më të madh, por duke e parë angazhimin edhe të kompanive por edhe të mbikëqyrjes së jashtme të cilën e kemi kontraktuar, unë jam i bindur që do ta realizojmë para këtij afati që të trija llotet. E kemi marr vendimin për shpronësim për vazhdimin e rrugës në drejtim të Pejës që në fillim të majit do të fillojë procedura që gjatë këtij viti të fillojnë punimet edhe në të gjitha llotet tjera edhe në Zahaq. Dëshiroj t’ ju njoftoj se jemi në përfundim të hartimit të projektit kryesor për zgjerimin e rrugës Istog-Pejë-Deqan-Gjakovë- Prizren, që për vitin e ardhshëm do të ndajmë buxhet që ndonjëri nga segmentet e kësaj rruge ta fillojmë, kështu që ta përmbyllim ndërtimin e rrugëve nacionale dhe regjionale në rajonin e Dukagjinit”, ka thënë Durmishi.

Zv. Ministri ka folur edhe rreth protestës së organizuar nga banorët e kësaj zone deri sa ka potencuar se pronaret e këtyre biznesevë i ka takuar disa herë në zyre. Ai ka thënë se kanë  diskutuar edhe me ta por edhe brenda departamenteve në Ministri.

“Të gjithë pronarët e këtyre bizneseve i kam takuar disa herë në zyrën time me kërkesat që ata i kanë parashtruar, i kemi diskutuar edhe me ta por edhe brenda departamentev tona në Ministri. Ky projekt është hartuar shumë më herët. Devijimi i kësaj rruge ka filluar shumë më herët, ju e shihni deri në Kijevë është rruga e devijuar nga rruga ekzistuese dhe komplet elaborimi i parahartimit të projektit kryesor. Unë ua kam dhënë përfaqësuesve të këtyre bizneseve ku aty është arsyeshmëria pse ka ndodhur ky devijim, ka shumë arsye pse ka ndodhur ky devijim këtu. Një ndër arsyet kryesore është se zgjerimi i rrugës me vendbanime i dëmton vendbanimet. Kur bëhet rruga me 4 korsi ngritet niveli i rrugës në njërën anë dhe i pamundëson kyçjet e objekteve që ndodhin aty afër. Të gjitha këto janë të elaburuauar në mënyrë perofesionale në dokumentin të cilin ja kam dorëzuar përfqësueseve të atyre bizneseve”, ka thënë ai.

Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Liburn Aliu, ka thënë se si Qeveri projekteve rrugore u kanë kushtuar rëndësi të veqantë shpronsimit të pronave, cilësisë së projektimit dhe realizmit të projektit.

“Ajo çka i kemi kushtuar rëndësi projekteve që tani po zhvillohen brenda këtij mandati, tani po i kushtojmë rëndësi që shpronësimet të gjitha të kryehen në kohë dhe të mos kemi problem shpronësimet. Të mos na dalin befasi në infrastrukturën nëntokësore, me probleme të tjera të cilat pastaj na krijohen pengesa në realizim të projektit. I kemi kushtuaur rëndësi cilësisë së projektimit që në fazën e dizajnimit e po ashrtu edhe në pjesën e realizmit të punimeve”, ka thënë ai.

Related posts

Kurti: Kosova udhëheq me rritjen e saj ekonomike në Ballkan, model i suksesit dhe transformimit

D V

Picula: Serbia dëshiron ta kompensojë humbjen e Kosovës duke rritur ndikimin e saj në vendet fqinje

D V

Kurti: Opozita duhet të bëhet gati për zgjedhje, përndryshe nëse ata janë rehat shkon mandati

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky