Agjencia Zhurnal.mk.

Ndaloni telefonat inteligjentë për fëmijët nën 13 vjeç – televiziorin nën 3 vjeç

Ekspertët francezë rekomandojnë udhëzime për përdorimin e telefonave inteligjentë.

Fëmijët nuk duhet të lejohen të përdorin telefonat inteligjentë para moshës 13 vjeç dhe duhet të ndalohen nga mediat sociale konvencionale si TikTok, Instagram dhe Snapchat deri në moshën 18 vjeçare, sipas një raporti eksperti të porositur nga presidenti francez, Emmanuel Macron.

Macron u kërkoi ekspertëve të propozojnë udhëzime për përdorimin e telefonave inteligjentë nga fëmijët, duke dashur të ndërmarrin hapa vendimtarë për të kufizuar ekspozimin e tyre ndaj ndikimit negativ të kësaj teknologjie, raporton London Guardian.

Megjithatë, për momentin nuk është e qartë se si mund të veprojë qeveria franceze pas publikimit të këtij raporti.

Në janar të këtij viti, presidenti Macron njoftoi se “ndalimet dhe kufizimet janë të mundshme” në Francë.

Raporti theksonte se fëmijët duhet të mbrohen nga “qasja strategjike e industrisë së teknologjisë, e drejtuar nga fitimi, që synon të tërheqë vëmendjen e fëmijëve, duke përdorur të gjitha format e aftësive njohëse për t’i lidhur ata me ekranet, për t’i kontrolluar, për t’i ri-angazhuar dhe për të fituar para”.

Fëmijët po bëhen “mall” në tregun e teknologjisë së re, thuhet në raport, duke shtuar se “ne duam që industria të dijë se ne shohim se çfarë po bëjnë dhe nuk do t’i lëmë t’i shpëtojnë”.

Një studim i kryer nga shkencëtarë dhe ekspertë gjatë tre muajve, i udhëhequr nga neurologu Servan Mouton dhe Amin Benjamina, shef i psikiatrisë në departamentin e varësive në Spitalin Paul-Bruce, sugjeron që fëmijët nën moshën tre vjeç nuk duhet të ekspozohen ndaj video ekraneve video duke përfshirë televizorin dhe se asnjë fëmijë nuk duhet të ketë telefon para moshës 13 vjeçare.

Related posts

Teknologjia e re e inteligjencës artificiale e Google që “mund të gjejë syzet e humbura”!

D V

Për të qenë të qartë: TikTok dallon përmbajtjen e krijuar nga Inteligjenca Artificiale

D V

Vjen GPT-4o – çfarë thotë për këtë risi Mira Murati

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky