Agjencia Zhurnal.mk.

Njerëzit me sy blu kanë një avantazh interesant

Në një botë ku diversiteti është me bollëk, sytë blu shquhen si një tipar dallues. Ndërsa globalisht vetëm një në dhjetë njerëz mund të mburret me këtë ngjyrë sysh, në disa popullata evropiane numri po rritet ndjeshëm.

Shkencëtarët nga Britania e Madhe theksojnë se njerëzit me sy blu kanë një avantazh të vogël në kushtet e dritës së ulët.

Antropologët Kyoko Yamaguchi dhe Faith Erin Kane nga Universiteti i Liverpool John Moores kryen një studim që përfshinte 39 vullnetarë të rritur. Pjesëmarrësit iu nënshtruan një testi të shkurtër të syve në nivele të reduktuara të dritës, i cili zbuloi rezultate intriguese.

Eksperimenti tregoi se njerëzit me sy blu mund të lexonin mbishkrimet në mur në kushte shumë më të ulëta ndriçimi, krahasuar me njerëzit me sy kafe. Gjetja e tyre mbështet teorinë se humbja e pigmentimit të irisit mund të ketë qenë e dobishme për disa popullata për të përmirësuar shikimin në mjedise me dritë të ulët.

Por është e rëndësishme të theksohet natyra paraprake e hulumtimit dhe madhësia relativisht e vogël e kampionit të të anketuarve. Megjithatë, rezultatet hedhin dritë mbi forcat evolucionare të përfshira në formësimin e diversitetit të ngjyrave të syve.

Ngjyra e syve tanë përcaktohet nga prania dhe shpërndarja e proteinave si melanina në iris. Nivelet më të larta të melaninës errësojnë sytë, ndërsa ulja e pigmentimit rezulton në një ngjyrë më të kaltër.

Hulumtimi nxjerr në pah ndërveprimin kompleks midis gjenetikës, mjedisit dhe përzgjedhjes natyrore te njerëzit.

Related posts

Raporti i Komitetit Evropian kundër Torturës: Në Shutkë, Prilep dhe Shtip janë përmirëuar kushtet, në Idrizovë gjendja alarmante

I Z

Gjërat që duhet t’i keni në mendje kur e zgjidhni karrierën tuaj

D V

Shkencëtarët pranojnë se birrat e forta janë më të shëndetshme për një arsye

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky