Agjencia Zhurnal.mk.

Sondazh/ Maqedonia nuk është në rrugën e duhur – vendi po mbytet në korrupsion, varfëria po rritet

Shkup, 24 dhjetor – Më shumë se gjysma e popullsisë mendon se Maqedonia nuk është në rrugën e duhur. Sipas sondazhit të fundit të Market Vision, rreth 60.25 për qind janë të bindur se vendi po shkon në drejtimin e gabuar. Vetëm 9.20 për qind janë shprehur pozitivisht, ndërsa 27.70 për qind e të anketuarve janë të mendimit se qëndron në vend.

Të anketuarit nga përkatësia etnike maqedonase, në krahasim me të anketuarit e përkatësisë etnike shqiptare, në masë më të madhe besojnë se vendi po lëviz në drejtim negativ – 66,1% kundrejt 47,3%.

Si një nga problemet kryesore me të cilat ballafaqohet Maqedonia, për të cilën pothuajse gjysma e të anketuarve, gjegjësisht 44,1 për qind kanë deklaruar se është varfëria, më konkretisht ekonomia, inflacioni dhe ulja e aktivitetit ekonomik.

Në këtë periudhë të vështirë privimi, qytetarët duket se nuk shohin dritë në fund të tunelit. Çmimet e shtrenjta pas tregjeve, tregjeve, mirëmbajtjes nga 1 në 1, të anketuarit dhe pastaj e presin atë, edhe në një formë më të keqe. Mbi 80% besojnë se çmimet e produkteve vazhdojnë të rriten. Në të njëjtën kohë, 31.3% e të anketuarve presin që standardi i tyre i jetesës të përkeqësohet në gjashtë muajt e ardhshëm.

Kjo anketë tregon gjithashtu se krimi i shoqërisë maqedonase mbetet krimi, korrupsioni dhe mosfunksionimi i sistemit juridik. Pothuajse 30 për qind e popullsisë e ka dhënë këtë përgjigje. Një e dhënë më e frikshme është se shumica ose 87.1% e të anketuarve besojnë se korrupsioni në vend është në rritje, pra është më i lartë se vitin e kaluar.

Krimi dhe korrupsioni ishin gjithashtu një nga pikat kryesore që Komisioni Evropian i vuri në dukje dhe paralajmëroi në raportin e tij, i cili sipas ekspertëve ishte një nga raportet më të këqija që ka marrë Maqedonia.

Më shumë se një e treta ose 37% e të anketuarve pajtohen me vlerësimin e opozitës për raportin e fundit për përparimin e Maqedonisë të marrë nga Komisioni Evropian. Vetëm 11.5 për qind e të anketuarve pajtohen me vlerësimin e Qeverisë se është një raport pozitiv.

Sa i përket masave antikrizë të Qeverisë, të cilat ndihmojnë financiarisht një grup të madh qytetarësh me një paketë prej mbi 600 milionë eurosh, vetëm 17% e të anketuarve janë shprehur se i mbështesin, duke e ditur se do të siguroheshin me huamarrjen e vendit. Dhe 83% mendojnë se nuk është një vendim i mirë.

Qytetarët nuk e mbështesin as vendimin e qeverisë për dhënien me koncesion të hidrocentralit të Chebrenit një kompanie greke, 65.7 për qind e të anketuarve janë përgjigjur negative dhe vetëm 8.55 për qind kanë dhënë përgjigje pozitive.

Anketa është realizuar përmes telefonit nga 8 deri më 15 dhjetor 2023, nga Market Vision i porositur nga portali MKD.mk, në mostër prej 1067 të anketuarve me interval besimi prej 95% dhe marzh gabimi +-3%.

Related posts

Kompletohen grupet e punës për formimin e Qeverisë, do të takohen ditët e ardhshme

Redaksia

Kërcënime në stil mafioz ndaj kryetares së Gjykatës Kushtetuese: Një Krevat dhe një thikë i futen në garazhën e shhtëpisë

I Z

Intervistë ekskluzive e ish presidentit Ilir Meta: Vullneti i qytetarëve në Shqipëri do të triumfojë siç triumfoi në Maqedoni!

I Z

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky