Agjencia Zhurnal.mk.

 Të gjithë ata që nuk kanë shtetësinë e Kroacisë ose BE-së, nga 1 janari duhet të paguajnë për të hyrë “Shengen”

Zagreb, 30 korrik – Nga fillimi i vitit të ardhshëm, BE-ja do të fillojë aplikimin elektronik të regjistrimit të hyrjes në zonën Shengen dhe ky detyrim do të përfshijë të gjitha vendet që nuk janë anëtare të Shengenit dhe nuk kanë nevojë për vizë për të hyrë në BE, që do të thotë se do të zbatohen për qytetarët e BiH.

Sistemi Evropian i Informacionit të Udhëtarëve dhe Autorizimit të Hyrës (ETIAS), sipas gjendjes aktuale, do të fillojë të zbatohet nga fillimi i vitit 2024, por fillimisht asgjë nuk do të ndryshojë sepse për gjashtë muajt e parë udhëtarët do të informohen vetëm për të rejat. rregullat, transmeton Gazeta Independent.

Forma e re

Në gjashtë muajt e ardhshëm, formularët do të fillojnë të plotësohen, përveç hyrjes së parë në zonën Shengen. Vetëm nga viti 2025, ETIAS do të aplikojë për të gjithë udhëtarët që nuk kanë nevojë për vizë për të hyrë në BE dhe nuk i përkasin zonës Shengen dhe BE-së.

Sipas Komisionit Evropian, formulari i ri do të kushtojë shtatë euro, do të plotësohet në mënyrë elektronike dhe konfirmimi i regjistrimit në shumicën e rasteve do të dërgohet në adresën e emailit brenda pak minutash.

Në raste të rralla, miratimi mund të zgjasë deri në dy javë, dhe në raste të jashtëzakonshme deri në një muaj.
ETIAS është i vlefshëm për tre vjet ose deri në skadimin e pasaportës, cilado qoftë e para. Si më parë, udhëtari do të mund të qëndrojë në zonën Shengen për maksimum 90 ditë në një periudhë prej 180 ditësh, pas së cilës procedura fillon nga fillimi.

ETIAS për 60 vende të botës

Në Frontex, shërbimi evropian kufitar, i cili do të zbatojë marrëveshjen, na u tha më herët se ETIAS do të aplikojë për qytetarët e pak më shumë se 60 vendeve të botës, përfshirë vendet e Ballkanit Perëndimor që nuk kanë nevojë për vizë për të hyrë në BE.

“ETIAS do të forcojë më tej sigurinë e brendshme të Evropës duke siguruar që udhëtarët të kontrollohen përpara se të udhëtojnë për të përcaktuar nëse paraqesin një kërcënim sigurie, migrim ilegal apo rrezik për shëndetin publik”, thonë ata.

Ata shtojnë se është një sistem shumë kompleks që do të menaxhohet nga Frontex.

Shtatë euro

“Sistemi përbëhet nga një njësi qendrore e mbajtur nga Frontex, njësi kombëtare të stacionuara në 30 vende evropiane dhe një sistem i madh informacioni që do të mirëmbahet nga Agjencia e BE-së për Menaxhimin Operacional dhe Teknologjitë e TI-së”, theksuan ata.

Sistemi u shpall për herë të parë në vitin 2016, dhe zbatimi i paralajmëruar ishte menduar të fillonte në vitin 2021.

Megjithatë, ka pasur disa vonesa teknike, fillimisht deri në fillim të vitit 2022, e më pas deri në fillim të vitit 2023, në mënyrë që informacioni i fundit të jetë fillimi i vitit pasardhës.

Edhe pse sistemi do të kushtojë shtatë euro, ai do të përshpejtojë lëvizjen në kufi dhe udhëtarët rrallëherë do t’i nënshtrohen kontrolleve të detajuara, duke qenë se e gjithë procedura do të bëhet online.

Edhe pse në periudhën e parë pati një konfuzion, BE-ja ka sqaruar se aplikantëve nuk do t’u kërkohet të dorëzojnë të dhëna shëndetësore apo të dhëna biometrike për të marrë këtë leje.

Kur plotësoni formularin online, udhëtarët do të duhet të japin emrin dhe mbiemrin, vendin dhe datën e lindjes, informacionin e pasaportës, adresën, postën elektronike, numrin e telefonit dhe informacione të ngjashme.

Basri Haliti, Konsull Nderi i Shqipërisë në Osijek të Kroacisë

Related posts

Kompletohen grupet e punës për formimin e Qeverisë, do të takohen ditët e ardhshme

Redaksia

Kërcënime në stil mafioz ndaj kryetares së Gjykatës Kushtetuese: Një Krevat dhe një thikë i futen në garazhën e shhtëpisë

I Z

Intervistë ekskluzive e ish presidentit Ilir Meta: Vullneti i qytetarëve në Shqipëri do të triumfojë siç triumfoi në Maqedoni!

I Z

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
Clicky