Ndërsa këto kanaçe mund t’ju kursejnë kohë në kuzhinë, besojmë se do të habiteni nga përbërësit shqetësues në disa produkte “të njohura”.
Kur përcaktoni një artikull të konservuar si “të pashëndetshëm”, ka disa faktorë që hyjnë në lojë. Sasia e natriumit, sheqerit të shtuar, yndyrave trans dhe të ngopura dhe kalorive ndihmojnë në përcaktimin e vlerës ushqyese të një produkti. Përveç kësaj, aditivët, konservantët, ngjyrosja e ushqimit dhe përbërës të tjerë mund të përcaktojnë se si një produkt i konservuar ndikon në shëndetin tuaj.
Ndërsa sardelet e konservuara konsiderohen si ushqimi më i shëndetshëm që mund të hani nga një kanaçe, pasi ato zakonisht kanë më pak merkur se shumë lloje të tjera peshqish dhe konsiderohen si një nga zgjedhjet më të mira të ushqimeve të detit, veçanërisht nëse të freskëta nuk janë të disponueshme për ju, disa ushqime në mallrat e konservuara nuk janë të mira për ju.
Kjo është arsyeja pse është mirë të dini se cilat ushqime të konservuara duhet të shmangni.
Fasule
Nutricionistët theksojnë se duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për blerjen e fasuleve të gatshme të konservuara. Fasulet e konservuara shpesh janë plot me yndyra të ngopura, sheqer dhe aditivë të panevojshëm.
Supat
Shumë supa të gatshme të konservuara përmbajnë shumë kripë. Një studim nga Instituti Kanadez i Kërkimeve Shëndetësore (CIHR) tregon se supat e kondensuara të gatshme për t’u shërbyer kanë disa nga nivelet më të larta të natriumit në industrinë ushqimore të paketuara kanadeze. I njëjti studim zbuloi gjithashtu se supa është një nga kontribuuesit më të mëdhenj të natriumit në dietën kanadeze – së bashku me perimet e konservuara dhe turshi.
Makarona
Makaronat e gatuara paraprakisht në salcë janë një nga ushqimet e konservuara më të pashëndetshme. Është plot me sheqer dhe kripë – e cila, për fat të keq, është pjesë e arsyes pse shijon kaq mirë.
Për shembull, një kanaçe spageti përmban 1070 mg natrium dhe 20 g sheqer. Kjo është 46 për qind e marrjes së rekomanduar të kripës dhe 20 për qind më shumë se marrja e rekomanduar e sheqerit.
Fruta në shurup
Banka Ushqimore Waterloo rekomandon shmangien e frutave të konservuara të paketuara në shurup për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit. Frutat e konservuara në shurup të lehtë përmbajnë 21 për qind të marrjes së rekomanduar ditore të sheqerit, dhe çdo gjë mbi 15 për qind është vërtet e lartë, thonë ekspertët.